Kılçığı bile faydalı
Balığın kılçığında bulunan yüksek orandaki kalsiyum ve fosfor, kemiklerin sağlığı ve dayanıklılığı bakımından önemlidir. Bu özelliği nedeniyle kemik erimesi sorununu fazla yaşayan menopoz dönemindeki kadınlar ve yaşlıların balık etini fazla tüketmesi gerekir. Sardalya ve somon gibi konserve balıklar ve yumuşak kılçıklarıyla beraber yenilebilecek küçük balıklar, bu nedenle süt ürünleri yanında beslenmemizde daha fazla kalsiyum almanın en iyi yoludur.
İyot yönünden zengin olan balık, çocukların zeka gelişimi içinde çok önemli bir besindir.Balığın bolca ve ucuz olarak bulunduğu kış aylarında bol bol tüketelim.
Kokusundan dolayı evinde balık kızartmak istemeyenlere farklı bir alternatif, kızartılmadığı için oldukcada hafif;
MALZEMELER:
1kg.hamsi balığı
1su bardağı baldo pirinç
1adet kuru soğan
dolmalık fıstık,kuş üzümü,kimyon,
kara biber,kuru nane,yeni bahar,sıvı yağ
YAPILIŞI:
Hamsinin kılçıklarını çıkararak ayıklayın yıkayıp süzün.
Pirinçleri yarım saat önceden ılık suyla ıslatın,
pilav tenceresine yağı aktarın. Yemeklik doğranmış soğanı ve fıstıkları birlikte kavurun.
Pirinçleri bol suda duru su çıkana kadar yıkayıp süzerek kavrulan soğana ilave edip kavurmaya devam edin.
Baharatları,tuz ve karabiberi, kuş üzümünü ilave edip biraz daha karıştırdıktan sonra 2 su bardağı sıcak su ilave ederek pişirin.
pilav tenceresine yağı aktarın. Yemeklik doğranmış soğanı ve fıstıkları birlikte kavurun.
Pirinçleri bol suda duru su çıkana kadar yıkayıp süzerek kavrulan soğana ilave edip kavurmaya devam edin.
Baharatları,tuz ve karabiberi, kuş üzümünü ilave edip biraz daha karıştırdıktan sonra 2 su bardağı sıcak su ilave ederek pişirin.
yağlanmış ortaboy borcam tepsinin altına ve yanlarına hamsileri sık sık dizin,pilavı ortasına döküp kalan hamsileride üzerine kapatın,180 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.AFİYET OLSUN.
18 yorum:
bayılırım hamsili pilava..ellerine sağlık..slmlar
ellerinize saglik
of ya ne güzel görünüyor ellerine sağlık canım sevgiler
hamsiyi çook severim
ya ben bu kadar hamsiyi ve hamsili pilavı seviyorken karadenizli olsaydım nolcaktı acaba...
elinize sağlık...
çok severim çooookkkk
sevgiler....
Balığı çok severim ama iş ayıklamaya gelince çok miğdem bulanıyor nedense ayıklanmış hamside bulamıyorum:(
Ama tabi böyle hazırı gelirse asla hayır demem
Ellerine sağlık
ellerine sağlık canım harika görnüyor bir karadenizli olarak enfes diyorum...afiyetler olsun canım
nefis bir görüntü ellerinize saglık kocaman sevgiler
Ah bir de ben tadina bakabilsem.
Ellerine saglik,sevgiler.
harika olmuş pasta gibi maşallah ellerine emeklerine sağlık cnm
OOOOOOOO HAMSİLİ PİLAV ÇOK LEZZETLİ GÖRÜNÜYOR ELLERİNE SAĞLIK.
SEVGİLER...
Canım bayılırım hamsili pilava çok uzun zaman oldu yemeyeli ellerine sağlık öptüm...
Ellerine sağlık canım,harika olmuş,çok çok severim ben hamsili pilavı:-)nefis görünüyor.afiyet olsun.sevgilerimle...
bir ben beceremiyorum bu hamsili pilavı vallahi.
ellerine sağlık çok güzel görünüyor hamsiler ne güzel kızarmışlar.
nefıs gorunuyor canım cok lezzetlıdır afıyet olsun sevgıler..
o mis gibi hamsi kokusu sardi heryeri
ellerine saglik sevgiler
vallahi denizden ayakkabı çıksa yiyeceğim neredeyse. elinize sağlık.
Baliklarin kilciklarini mangalda iyice kizartip kitir kitir yiyebilirsiniz Hem cok lezzetli hemde dediginiz gibi bizler icin COK saglikli.
Bu arada bana biraktiginiz yorumu okudum Benim cocugum sebepsiz yere vurmaz diyen bir anne ile muhatap olmak zorunda kalmaniza cok uzuldum. Cunku bu yastan sonra egitmek egitemezsiniz , anlatmak anlatamazsin Anca cileden cikarsiniz !!
Sevgiler
Yorum Gönder