22 Kasım 2008 Cumartesi

HAMSİLİ PİLAV


Kılçığı bile faydalı

Balığın kılçığında bulunan yüksek orandaki kalsiyum ve fosfor, kemiklerin sağlığı ve dayanıklılığı bakımından önemlidir. Bu özelliği nedeniyle kemik erimesi sorununu fazla yaşayan menopoz dönemindeki kadınlar ve yaşlıların balık etini fazla tüketmesi gerekir. Sardalya ve somon gibi konserve balıklar ve yumuşak kılçıklarıyla beraber yenilebilecek küçük balıklar, bu nedenle süt ürünleri yanında beslenmemizde daha fazla kalsiyum almanın en iyi yoludur.
İyot yönünden zengin olan balık, çocukların zeka gelişimi içinde çok önemli bir besindir.Balığın bolca ve ucuz olarak bulunduğu kış aylarında bol bol tüketelim.
Kokusundan dolayı evinde balık kızartmak istemeyenlere farklı bir alternatif, kızartılmadığı için oldukcada hafif;
MALZEMELER:
1kg.hamsi balığı
1su bardağı baldo pirinç
1adet kuru soğan
dolmalık fıstık,kuş üzümü,kimyon,
kara biber,kuru nane,yeni bahar,sıvı yağ

YAPILIŞI:
Hamsinin kılçıklarını çıkararak ayıklayın yıkayıp süzün.
Pirinçleri yarım saat önceden ılık suyla ıslatın,
pilav tenceresine yağı aktarın. Yemeklik doğranmış soğanı ve fıstıkları birlikte kavurun.
Pirinçleri bol suda duru su çıkana kadar yıkayıp süzerek kavrulan soğana ilave edip kavurmaya devam edin.
Baharatları,tuz ve karabiberi, kuş üzümünü ilave edip biraz daha karıştırdıktan sonra 2 su bardağı sıcak su ilave ederek pişirin.
yağlanmış ortaboy borcam tepsinin altına ve yanlarına hamsileri sık sık dizin,pilavı ortasına döküp kalan hamsileride üzerine kapatın,180 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.AFİYET OLSUN.

18 yorum:

yaban mersini dedi ki...

bayılırım hamsili pilava..ellerine sağlık..slmlar

Unknown dedi ki...

ellerinize saglik

hdidem95 dedi ki...

of ya ne güzel görünüyor ellerine sağlık canım sevgiler

siirimsi dedi ki...

hamsiyi çook severim

Hansa dedi ki...

ya ben bu kadar hamsiyi ve hamsili pilavı seviyorken karadenizli olsaydım nolcaktı acaba...
elinize sağlık...
çok severim çooookkkk
sevgiler....

Ayse Pamuk dedi ki...

Balığı çok severim ama iş ayıklamaya gelince çok miğdem bulanıyor nedense ayıklanmış hamside bulamıyorum:(
Ama tabi böyle hazırı gelirse asla hayır demem
Ellerine sağlık

HÜLYA dedi ki...

ellerine sağlık canım harika görnüyor bir karadenizli olarak enfes diyorum...afiyetler olsun canım

EZGi :)) dedi ki...

nefis bir görüntü ellerinize saglık kocaman sevgiler

yildiz dedi ki...

Ah bir de ben tadina bakabilsem.
Ellerine saglik,sevgiler.

sarımutfak-hande dedi ki...

harika olmuş pasta gibi maşallah ellerine emeklerine sağlık cnm

Adsız dedi ki...

OOOOOOOO HAMSİLİ PİLAV ÇOK LEZZETLİ GÖRÜNÜYOR ELLERİNE SAĞLIK.
SEVGİLER...

Unknown dedi ki...

Canım bayılırım hamsili pilava çok uzun zaman oldu yemeyeli ellerine sağlık öptüm...

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Ellerine sağlık canım,harika olmuş,çok çok severim ben hamsili pilavı:-)nefis görünüyor.afiyet olsun.sevgilerimle...

RENKLİ KURABİYELER- ZÜLBİYE dedi ki...

bir ben beceremiyorum bu hamsili pilavı vallahi.
ellerine sağlık çok güzel görünüyor hamsiler ne güzel kızarmışlar.

Adsız dedi ki...

nefıs gorunuyor canım cok lezzetlıdır afıyet olsun sevgıler..

keskinli dedi ki...

o mis gibi hamsi kokusu sardi heryeri
ellerine saglik sevgiler

bahar dedi ki...

vallahi denizden ayakkabı çıksa yiyeceğim neredeyse. elinize sağlık.

Adsız dedi ki...

Baliklarin kilciklarini mangalda iyice kizartip kitir kitir yiyebilirsiniz Hem cok lezzetli hemde dediginiz gibi bizler icin COK saglikli.

Bu arada bana biraktiginiz yorumu okudum Benim cocugum sebepsiz yere vurmaz diyen bir anne ile muhatap olmak zorunda kalmaniza cok uzuldum. Cunku bu yastan sonra egitmek egitemezsiniz , anlatmak anlatamazsin Anca cileden cikarsiniz !!

Sevgiler